22 jan 2016 – Feiten

Dit vind ik nou echt een hele leuke pagina op de website van de New York Times. Tijdens de campagnes voor de presidentsverkiezingen roepen de kandidaten van alles, en door de journalisten van de NYT worden de feiten gecheckt. Is het wel waar, wat je beweert? Kloppen de cijfers wel? Fact-checking noemen ze dat. Zo kan je zien wie er de meeste (en de minste) onzin uitkraamt. In Nederland gebeurde dat bij de laatste campagne voor de Tweede Kamerverkiezing ook. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Ook op deze website kunnen ze er wat van.

Waarom is dat zo belangrijk? Het leert ons, dat als je in het openbaar spreekt, alles wat je zegt moet kloppen. Niet ongeveer, maar precies. Er zijn altijd mensen die bereid zijn om de feiten na te zoeken en te controleren wat jij beweert. Dat werkt dus niet alleen zo voor kandidaten voor het Witte HuisuisHui, maar ook voor, bijvoorbeeld, woordvoerders. En of woordvoeren je beroep is, of dat je een keer voor een camera moet staan omdat jouw organisatie of bedrijf in het nieuws is, deze regel geldt altijd.

Dus mijn stelregels, voor iedereen die spreekt in het openbaar: Heb je feiten, visies en meningen op orde. Heb ze paraat, gebruik ze op het juiste moment. Als je iets niet weet, ga dan niet interpreteren of speculeren. Beloof dat je het opzoekt en er zo snel mogelijk op terugkomt. Een aangetoonde leugen weer recht praten is uiteindelijk veel moeilijker dan iemand tien minuten laten wachten.

Reacties zijn gesloten.