22 jan 2021 – Communicatie

In het urenlange debat op donderdag in de Tweede Kamer ging het vaak over communicatie. Premier Rutte benadrukte dat er gewerkt wordt aan betere communicatie om het draagvlak in de samenleving voor de coronamaatregelen te vergroten.

Als beleid succesvol is, dan is het gewoon heel succesvol beleid. Als het echter niet werkt, dan was de communicatie niet goed. Dus ongeveer zo: uit het feit dat het aantal besmettingen niet harder wil dalen, hoef je niet af te leiden dat die maatregelen niet deugen. Nee, het lag aan de communicatie!

Als er naar je persconferentie ruim acht miljoen mensen kijken, dan is de mogelijkheid om met een heleboel mensen te communiceren wel geborgd. Maar helaas, die mensen doen dus niet allemaal wat ze moeten doen en dus hebben we het waarschijnlijk niet zo goed uitgelegd. Daarom houden mensen zich er niet aan en dus daalt de besmettingsgraad niet.

Volgens mij was er niet zo heel veel mis met de communicatie. De beste stuurlui aan de wal hebben veel commentaar, Rutte moet zus of Rutte moet zo. Een beetje meer van dit en een beetje minder van dat. Maar helaas: communicatie is geen exacte wetenschap. En ras-communicator Rutte weet wat dat betreft doorgaans vrij goed wat hij doet.

Daarom worden de maatregelen nu opgeschaald naar een avondklok en spreekt het kabinet over intensiveren van de handhaving. Dat gaat meer opleveren dan een beetje meer van dit en een beetje minder van dat in de persconferenties van Rutte en De Jonge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *