22 jul 2022 – Klimaat

Het is ontzettend warm en hoewel je op Twitter en Facebook nog volop mensen tegenkomt die beweren dat dit allemaal niets met klimaatverandering te maken heeft, zijn echte wetenschappers het vrijwel allemaal eens dat het klimaat rap aan het veranderen is. Code rood, zo stellen de meeste deskundigen.

President Biden zei in een toespraak deze week in Massachusetts dat klimaatverandering ons miljarden kost. En zelfs: ‘Het vormt een existentiële bedreiging voor ons land en de wereld.’

Biden is namelijk boos. In de Senaat zijn de klimaatmaatregelen van de president afgewezen; nota bene een partijgenoot van de president zorgde er voor dat het plan één stem te kort kwam. De president zei in Massachusetts daarover dat ‘het Congres zijn werk niet doet.’

Wanneer je als president niet in staat bent om zelfs maar je eigen partijgenoten te overtuigen, gaat er iets grondig mis. Natuurlijk zijn er klimaatontkenners in het Congres. Natuurlijk zijn er politieke tegenstanders die strategisch tegenstemmen. Maar ik kan niet helemaal begrijpen waarom Biden, met zoveel wetenschappers achter zich, met een hittegolf die niet alleen veel dollars, maar ook veel mensenlevens eist, niet in staat is om een klimaatplan door het Congres te loodsen. En anders kan hij ook nog de noodtoestand uitroepen en daarmee zijn plannen doorzetten, dat kan je als president doen.

Een snoeiharde speech houden is namelijk niet meer dan een communicatieve pleister op een open wond. Als je echt meent dat het een crisis is, geldt er maar een adagium: geen woorden maar daden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *