22 mei 2015 – Spreekverbod

Op 10 maart had ik het al over een spreekverbod, toen in verband met de crisiscommunicatie in Haaksbergen. Deze week kwam er een bericht dat wat mij betreft alles slaat als het gaat om spreekverboden. De Sociale Verzekeringsbank heeft een zorgondernemer PGB-gelden uitbetaald onder voorwaarde dat deze zijn mond zou houden. Er mocht niet met de pers gesproken worden en niet worden getwitterd, en ander zou er zelfs een boete moeten worden betaald.

Bovendien moest de zorgondernemer – dat was een eis van de SVB – een tweet uitsturen met de tekst ‘probleem tot onze tevredenheid opgelost’.

Terecht riep de staatssecretaris direct de SVB op het matje. De voorwaarden die de SVB stelt zijn niet alleen bizar, het is ook nog eens in strijd met het gezonde basisprincipe van Vrijheid van Meningsuiting.

Maar waar gaat het om? De SVB moet PGB-geld uitbetalen. Dat is een puinhoop geworden. Dat kan gebeuren, maar richt je aandacht dan toch vooral op het opruimen van je rommel en het in orde maken van wat je taak is. Als je dat doet, is dat geen prestatie waarvoor je iemand kan dwingen je te complimenteren, het is gewoon je werk. Voorwaarden als een spreekverbod verbinden aan uitbetalen is minstens zo schandalig. Als de wet bepaalt dat je deze zorgondernemer moet betalen, dan moet je immers gewoon betalen.

Reacties zijn gesloten.