22 mrt 2019 – Reflex

Tijdens het tv-debat op dinsdagavond was Mark Rutte eventjes de kluts kwijt. Kan gebeuren, al is het niet zo handig tijdens een partijleidersdebat aan de vooravond van verkiezingen. In plaats van zich te herpakken, riep hij om zijn assistente: Caroliene.

Op het eerste gezicht heel knullig, want wij verwachten van politici dat ze hun tekstjes paraat hebben en zichzelf tot in de puntjes voorbereiden. Op dat niveau verwacht je geen black out. Maar vreemd genoeg is het ook wel weer prettig dat het gebeurt. Het maakt Rutte heel menselijk. Iedereen zoekt toch wel eens naar woorden?

Eerlijk gezegd heb ik liever een premier die zijn tekst kwijt is dan een volksvertegenwoordiger die cynisch misbruik maakt van de moordpartij in Utrecht om daar een onfris slaatje uit te slaan. Na de schietpartij in Utrecht verkondigde Baudet meteen dat de islam de oorzaak is van dat soort geweld. Hij houdt de regering verantwoordelijk voor de aanslag, vanwege het immigratiebeleid. T. is immers moslim.

De goedgebekte politicus op rechtsbuiten heeft geen Caroliene nodig om hem te helpen bij het verkondigen van zijn opvattingen. Het is een communicatiereflex: alles wat gebeurt kadert hij met zijn anti-immigratie en anti-islam boodschappen. En als dat even niet past, zoals na de aanslag in Christchurch, dan zijn er krokodillentranen of is er stilte.

Maar wie ben ik, de democratie schrijft nu eenmaal voor dat de winnaar van de verkiezingen het beste gecommuniceerd heeft met het electoraat. Zelfs als dat over de rug van drie weerloze tramreizigers is.

Reacties zijn gesloten.