22 okt 2021 – Mediacode

Het was een onrustig weekje voor het gezin van de koning. Eerst dat boek van Peter Rehwinkel, waarin hij uitlegt – op gezag van voormalig premier Kok – dat een troonopvolger die met iemand van hetzelfde geslacht wil trouwen, daarmee de troon opgeeft. Kamervragen leidden tot een nieuw antwoord van de huidige premier, dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. En dus barstte meteen de discussie los of premier Rutte daarmee impliceert dat prinses Amalia misschien lesbisch is. Wat een onzinnige discussie en mag ze misschien daar zelf eerst iets van vinden, voordat Twitter het al besloten heeft?

Later in de week dook er een foto op van prinses Alexia in lingerie. Op een schoolfeest in Wales, waarbij het thema de acceptatie van andersgeaarden was, liep iedereen rond in zijn of haar ondergoed. Ook nu wisten de social media van gekkigheid niet wat ze er van moesten schrijven. De mediacode indachtig waagden de media zich er niet aan de foto te publiceren en het enige tijdschrift dat dat wel deed (Ditjes en Datjes) haalde de foto snel weer besmuikt offline.

Waarom winden velen zich hier zo over op? Ik denk omdat het een verboden vrucht is, die per definitie nu eenmaal lekkerder smaakt. Met die idiote mediacode hebben we een sfeer van geheimzinnigheid en verborgenheid gecreëerd, die het minste zuchtje wind direct verandert in een orkaan.

Een minder krampachtig mediabeleid zou de groezeligheid van een enkel fotootje snel afhalen en daarmee de discussie een stuk minder broeierig maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *