23 feb 2018 – Paradox

Toen ik nog jong was, had je De Bom, waar we allemaal bang voor waren. Op geel geverfde Citroëns Deux Chevaux zaten Ban de Bom stickers. Maar de mooiste sticker had de zoon van onze overburen. Op zijn oude Renault stond: “Fighting for peace is like fucking for virginity”. Ik was te jong om precies te doorgronden wat daar stond, maar omdat veel volwassenen er om gnuifden, ging ik er van uit dat het op een ondeugende manier waarschijnlijk wel klopte.

Ik moest deze week aan die zin denken toen ik de Amerikaanse President zag met slachtoffers en nabestaanden van de zoveelste schietpartij op een middelbare school. Want was de oplossing van Donald Trump? Méér wapens, namelijk alle personeel op alle scholen een ‘gun’. Door meer wapens minder geweld… het is een cynische paradox waar geen weldenkend mens in kan geloven. Cynischer nog dan die grap over vechten voor de vrede.

Nee, er is iets anders aan de hand. De president kan de machtige wapenlobby NRA niet weerstaan, en wel de moeders, vaders, vrienden en vriendinnen van de kinderen die zinloos vermoord zijn. Dat is onthutsend. Maar die massa wordt wel steeds mondiger. In haar indrukwekkende speech zei Emma Gonzalez, het meisje uit Florida zei het prachtig. “We hoeven jouw condoleances en gebeden niet meer. We willen dat er wat verandert.”

Maar ik vrees dat de voorpagina van de Boston Globe het voorlopig bij het juiste eind heeft.

bostonglobe2.jpg large

 

Reacties zijn gesloten.