23 mrt 2018 – Obstakels

In mijn blog van vorige week had ik het over een in mijn ogen te groot landelijk effect van de gemeenteraadsverkiezingen. Terecht wees een van mijn volgers er op dat de landelijke politieke kopstukken hier ook flink aan bijdragen. Ze waren weer niet van de beeldbuis en de radio af te slaan.

Ronduit ergerlijk was het slotdebat op dinsdagavond bij de NOS. Daar ontstonden discussies over de dividendbelasting en de instroom van asielzoekers. Niet echt thema’s voor verkiezingen voor de gemeenteraden.

Ik las op donderdag overal commentaren dat de politiek zo versplintert en dat de grootste winnaar van de verkiezingen van deze week de lokale partijen zijn. Nog even los van de vraag wat daar zo erg aan is: hebben de landelijke partijen dit niet vooral aan zichzelf te danken?

Door zich zo nadrukkelijk te profileren in de campagne voor een verkiezing die allerminst de hunne is, scheppen ze veel ruimte voor lokale partijen om juist afstand te nemen en te laten zien dat zij zich louter met de gemeentepolitiek bezighouden. Als je dat zo bekijkt vormen die landelijke kopstukken veeleer een obstakel dan dat ze echt bijdragen aan de lokale campagnes van hun partijgenoten.

Het vraagt veel communicatie- en campagnetalent van de lokale afdelingen van de landelijke partijen om dat te doorbreken. Ik weet toevallig één plaats waar dat gelukt is: mijn partij wist in mijn gemeente tegen de landelijke trend in een zetel te winnen. De credits daarvoor gaan overigens volledig naar Frans, Maarten en hun teams.

Reacties zijn gesloten.