23 okt 2015 – Referendum

Op 6 april 2016 gaan we naar de stembus. Dankzij de mensen van Geenstijl, dit keer onder de omineuze naam Geenpeil, komt er een referendum over een aasociatieverdrag dat de EU aangaat met Oekraïne. Dat interesseert eigenlijk niemand zo heel veel, het referendum is niets meer of minder dan een JA of NEE tegen Europa. Op de website van RTL vond ik een aardige analyse over dit referendum.

Ik ben eigenlijk nooit zo’n voorstander geweest van referenda. Je stelt een een-dimensionele vraag over een multi-dimensioneel onderwerp. Het populistische of makkelijkste antwoord wint. Nuances zijn nu eenmaal nauwelijks aan massacommunicatie besteed.

Ik geloof in representatieve democratie: je kiest een volksvertegenwoordiging en die laat je over ingewikkelde onderwerpen in samenhang beslissen. Want zo is het nu eenmaal: alles hangt met alles samen. Het associatieverdrag in alle aspecten overzien is specialistenwerk, en aan alle Nederlanders een bot JA of NEE vragen, vind ik te kort door de bocht.

Maar dat terzijde. Want wat ik wel enorm knap vind, is dat ze in zo’n korte tijd dit voor elkaar hebben gekregen. Een staaltje van goede massacommunicatie. Dat daarbij veel nuances overboord moesten, doet niets af aan de prestatie van Jan Roos cs. Daarmee is iedere politicus immers gedwongen om zich uit te spreken. En wie voor Europa is, zal het lastig krijgen. Tegen zijn is nu eenmaal makkelijker, ongenuanceerder en ongecompliceerder. In die zin hebben de tegenstanders van Europa een prachtig middel gevonden om de discussie terug te brengen naar een makkelijke, ongenuanceerde en ongecompliceerde vraag: JA of NEE?

Reacties zijn gesloten.