23 okt 2020 – Beste Advies

Er is al veel gezegd over de reis van onze koning naar Griekenland. Alle plussen en minnen, staatsrechtelijk en politiek, zijn wel zo’n beetje gemaakt. Vooral de minnen, overigens.

Daaraan wil ik in dit blog niet veel toevoegen. Dus ga ik op zoek naar iets positiefs aan deze casus en dat heb ik toch nog gevonden. Ik vond het filmpje dat de koning op het internet lieten verspreiden goed. De tekst was kort maar krachtig, de boodschap was helder en werd voorgelezen op een manier die op mij wel oprecht over kwam.

Ik heb in dit blog al vaak beweerd dat als je iets stoms doet, je dat meteen moet erkennen om de kou zoveel mogelijk uit de lucht te halen. Meestal heb ik het dan over grote bedrijven, soms heb ik het over politici. Van een Nederlands staatshoofd hebben we zoiets echter nog nooit beleefd: de koning die zijn excuses aanbiedt en benadrukt dat hij niet onfeilbaar is.

Als de koning hiermee beoogt iets van zijn geschonden reputatie te herstellen, dan is hij wat mij betreft geslaagd.

Ik wed dat daar een goede communicatieadviseur achter zit. Zoals trouwens wel vaker, als er sorry gezegd moet worden. Want dat is wat wij, communicatiemensen dan adviseren.

Het is alleen jammer dat het meest opgevolgde advies vaak “sorry zeggen” is, en niet het advies vlak daarvoor. Want wie weet heeft diezelfde communicatieadviseur van de RVD vóór de reis ook al wel gezegd: “Griekenland? Nee, zou ik niet doen.” En toen werd er niet geluisterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *