23 sep 2022 – Aandacht

En wat nou als Rutte, Kaag en al die anderen gewoon zouden zijn blijven zitten in vak K? Natuurlijk, weglopen tijdens de (ook in mijn ogen totaal verwerpelijke) woorden van Baudet was een krachtig signaal. Het signaal: dit pikken we niet.

Maar… alles wat je aandacht geeft, groeit. En dus ga ik er van uit dat Baudet de Algemene Beschouwingen als een groot succes ervaart. Er wordt over gesproken, iedereen vindt er wat van. En daar was het hem nou precies om te doen. Gedoe, opwinding. Dat is immers de complete communicatiestrategie van FvD: niet de inhoud maar de heibel telt.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik me ook wel eens heb laten provoceren in de Raadszaal. De les die ik daaruit heb getrokken: laat maar kletsen, zonder interrupties en zonder aandacht is de spreker vanzelf op een gegeven moment wel klaar. En jezelf overschreeuwen lukt niet zonder dat iemand je daartoe uitnodigt.

Ik vind dus de reactie van het kabinet inhoudelijk goed te begrijpen, maar als je naar het effect kijkt, heeft Baudet precies wat hij wilde. Aandacht. Gedoe. Media.

Waarom zou je hem daarbij helpen?

En omdat hij vermoedde dat dit geen twee keer zou lukken zei hij af voor de tweede dag van de Algemene Beschouwingen (hoogzwangere vrouw) maar koos hij het podium van Ongehoord Nederland. Daar werd hem geen strobreed in de weg gelegd om alles nog eens dunnetjes over te doen. Meer kijkers dan voor dat debat, moet Baudet gedacht hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *