24 apr 2020 – Bonus

Misschien is het heel goed dat de topman van Air France KLM afziet van zijn bonus, maar toch houd ik er moeite mee. De bonus zou ook namelijk gewoon worden uitgekeerd bij staatssteun. Dat is een vreemde constructie: als het zó slecht gaat dat we steun van de overheid nodig hebben, dan verdient de baas een extraatje.

En dan is er nog iets. Mijnheer Smith en trouwens ook de Nederlandse topman Elbers laten nu weten dat zij afzien van hun bonus en beoogde salarisverhoging. Dat lijkt een prachtig gebaar, maar zo voelt het niet. Want pas nadat er ophef ontstond kwamen ze met deze geste. Het lijkt daarmee alsof ze, als er niemand iets had gezegd, gewoon het geld hadden willen pakken. En daar wringt de schoen. Want nu in de publiciteit roepen dat je het geld niet wil, wijst op een weeffout waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Het had onder deze omstandigheden helemaal niet aan de orde moeten zijn!

Gedoe met bonussen leidt steevast tot ongemakkelijke publicitaire issues. Wanneer begrijpen die grote bedrijven dat nou toch eens? Als een bedrijf draait als een tierelier en iedereen is blij, dan heb ik natuurlijk helemaal geen moeite met een feestelijke bonus voor de eindverantwoordelijken. Sterker nog, als daarmee de zaak draaiend kan worden gehouden is het een prima idee. Maar in een situatie als deze, waarin je mensen moet ontslaan, is er geen woordvoerder op de hele wereld te vinden die dat nog kan (of wil) uitleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *