24 feb 2017 – Pijnlijk

Stel, je richt met wat vrienden een politieke partij op, die mikt op een heel specifieke doelgroep in ons land. Laten we zeggen, de ouderen. Dat is een groeiende groep, dus electoraal interessant. En ze maken zich ook nog zorgen om hun financiële toekomst, dus als je daar nu maar op blijft hameren, wat kan er dan nog misgaan?

Die geweldige voorzet werd door Henk Krol deze week verprutst. Want hoe bestaat het dat Krol, de hoeder van onze pensioenen en de regelrechte erfgenaam van Drees als het gaat om de AOW, uitgerekend op dit punt miskleunde? Natuurlijk, de gretigheid van de andere partijen om Krol af te maken was bijna gênant, maar toch.

Prima als Krol over het milieuakkoord van Parijs een vergissinkje maakt, of misschien weet hij niet alle ins en outs van de prille vrede in Colombia, vooruit dan maar. Maar over zijn eigen punt, de AOW hoort hij dag en nacht en ongevraagd een juist en sluitend verhaal op te kunnen hoesten.

Dat geldt ook voor ons als woordvoerders. Je kan onmogelijk alles weten, soms is “Ik weet het niet” en prima antwoord op de vraag van een journalist. Maar de essentie van de organisatie waar voor je werkt, de kerncijfers en de kernboodschappen, die hoor je altijd en overal te weten en juist te kunnen formuleren.

De harde manier waarop Krol voor zijn blunder wordt afgeslacht is terecht. Pijnlijk hoor, als je je zaakjes drie weken voor 15 maart nog niet op orde hebt.

Reacties zijn gesloten.