24 jul 2020 – Persconferentie

Evenredig aan de oplopende coronacijfers in Nederland stijgt de opwinding onder Kamerleden. Het kabinet moet er wat aan doen! Ingrijpen! Actie! Politici zijn net kwispelende Pavlov-hondjes: geef ze een bericht uit de krant en ze slaan er meteen op aan.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer vroegen om ingrijpen door de regering. Nieuwe maatregelen, meer handhaving, vaker crisisoverleg en een dashboard. Maar de meeste discussie ging deze week over de communicatie.

Het begon met SGP-Kamerlid Stoffels. Hij vroeg om de terugkeer van de wekelijkse persconferentie. Waar die over moet gaan, zei hij er niet bij. Evenmin vroeg hij om concrete beleidsmaatregelen. Hij wilde graag de premier, de vicepremier en een doventolk zien. Zo’n persconferentie op tv draagt bij aan het urgentiebesef, aldus Stoffels. GroenLinks viel hem snel bij en het CDA aarzelt nog over de persconferenties, maar vindt natuurlijk wel dat de communicatie flink moet verbeteren.

De redenering van de SGP is ook bijzonder: op het moment van de laatste persconferentie waren de coronacijfers beter. Met een nationale wake up call in de vorm van een persconferentie zal het ongetwijfeld nu ook wel weer goed komen. Mooi dat er zo’n rotsvast geloof is bij de SGP. Geloof in het belang van crisiscommunicatie.

En hoewel ook ik oprecht geloof – het is nota bene mijn beroep – in de kracht van communicatie, denk ik dat gezond verstand, afstand houden en handen wassen me nu verder zullen brengen dan een wekelijks halfuurtje voor de buis waar Mark, Hugo en Irma ons toespreken en -gebaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *