24 jun 2022 – Geraniums

Terugkomen op een belofte is meestal niet zo netjes. Maar een driejarig contract, dat je in april hebt getekend, in juni al weer verscheuren, dat is opmerkelijk.

Eliahu Inbal is 86 jaar en tekende in april een driejarig contract om chef-dirigent te zijn van het Taipei Symphony Orchestra. Hij zat daar al sinds 2019, dus deze klus nam hij aan toen hij 83 was. Ik vind het heel stoer om op je 86e een driejarig contract te tekenen. Zelfs piepjonge voetballers tekenen kortere contracten.

De Israëlische topdirigent baalt van de coronamaatregelen in Azië en de quarantaines die daar bij horen. Hoewel die quarantainemaatregelen in Taiwan onlangs van 14 naar 3 dagen zijn verkort, vindt hij het niet leuk. Ook het vanwege corona afblazen van drie van de vijf concerten in april en mei van dit jaar beviel Inbal helemaal niet. En dus heeft hij besloten het contract met het Taipei Symphony Orchestra te verbreken en alle concerten af te blazen.

Maar nou komt het leukste: Inbal liet in een persverklaring weten, dat hij “in de toekomst” wel weer zou willen samenwerken met het orkest uit Taiwan. Over een paar jaar of zo.

Deze man heeft overduidelijk niets met geraniums.

Ik heb even voor u gezocht, maar er zijn nog volop mogelijkheden om Eliahu Inbal aan het werk te zien. Op 13 december bijvoorbeeld staat hij in Tokio met werken van Webern en Bruckner. Het is wel uitverkocht, maar het schijnt dat je nog op de reservelijst kan, gewoon even bellen naar de zaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *