24 nov 2017 – 35 uur

Het klinkt als de ideale opdracht voor een woordvoerder: probeer 35 uur vol te praten. Als het echt zou moeten, ja dan zou het me nog wel lukken ook.

Tweede Kamerleden van 50+ en PVV namen zich deze week voor om met een zogenaamde filibuster een wetsvoorstel te saboteren. Je blijft zo lang aan het woord dat de mogelijkheid om de betreffende wet op tijd in te voeren verstrijkt. Het doel voor deze twee Kamerfracties was om 35 uur door te praten.

Nou mag iedereen van mij voor of tegen de afschaffing van de wet Hillen zijn. Maar 50+ en PVV wisten heel goed dat een ruime meerderheid van de Kamer vóór afschaffing is. En dan is het de vraag of het allemaal nog wel zo democratisch is; je haalt een truc uit om je zin te krijgen, tegen de wil van de meerderheid in.

Het lijkt op een voetbalwedstrijd waarin je met 5-0 achter staat, maar de fluit van de scheidsrechter steelt om te voorkomen dat hij afblaast. Wie weet, schop je er nog zes in als de wedstrijd eindeloos doorgaat.

Ik was het hardgrondig eens met de Kamerleden die om vijf uur ’s morgens met een ordevoorstel een einde hebben gemaakt aan deze farce, waardoor nu alsnog de wil van de meerderheid kan worden uitgevoerd.

Het enige is dus dat het me wel eens leuk lijkt om eens 35 uur te mogen praten over één onderwerp. Alhoewel, zolang ik het op deze plek nog elke week in 250 woorden kan…

Reacties zijn gesloten.