24 sep 2019 – Bond

Het lijkt er op dat spionagediensten elektromagnetische golven afvuren op Amerikaanse ambassades waardoor diplomaten zich misselijk voelen en hoofdpijn krijgen. Voor de klachten van de tientallen Amerikaanse ambassademedewerkers is door de Washington Post al een naam bedacht, het Havana syndroom. Het begon namelijk op Cuba.

Toeval, pech, aanstellerij of toch..? De Amerikanen stuurden onlangs iemand van de CIA naar Wenen om de boel te onderzoeken. Want behalve in Cuba, Rusland en China deed het fenomeen zich ook voor in Oostenrijk.

Ondertussen bracht de FBI een rapport uit waarin staat dat de klachten waarschijnlijk een psychische oorzaak hebben. Toen de speciale CIA-gezant, mevrouw Spratlen, over dat rapport met een aantal Weense slachtoffers sprak wilde ze niet zeggen wat ze van dat rapport vindt. Tot woede van het ambassadepersoneel. Die zijn er natuurlijk van overtuigd dat ze bestraald worden en dat het FBI-rapport flauwekul is.

Deze week kwam er een voorlopig hoogtepunt in deze rel toen de CIA onverwacht mevrouw Spratlen ontsloeg. Dat voedt de geruchten dat er wel degelijk iets aan de hand is. De officiƫle lezing van de CIA is dat ze aan het maximale aantal uren zat voor deze opdracht.

Over dit soort zaken kun je natuurlijk nooit volledig transparant communiceren. Spionage, diplomatie en internationale betrekkingen: het is allemaal veel te delicaat. Maar hoe komen we er dan ooit achter hoe het werkelijk zit? En hoe wordt er recht gedaan aan die diplomaten met hoofdpijn?

Ik stel voor dat we James Bond sturen. Dat kan een leuke film worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *