25 aug 2017 – Volkan

Op 11 augustus had ik het over opstappen als eenmalig effectief communicatiemiddel. Dat is toepasbaar voor iemand die op een hoge positie zit, wiens gezag zo groot is dat een actie als opstappen een probleem hoog op de agenda kan krijgen. Maar wat als je niet zo bekend bent? Wat als je toch uit wil komen voor een mening?

Volkan Çalışkan is een in Harderwijk geboren Turk. ‘n Turkse Nederlander of een Nederlandse Turk, net wat u wil. Bij een voetbalwedstrijd in Turkije zat hij op de tribune met een spandoek: ‘Nuriye en Semih moeten in leven blijven’. Dat is een verwijzing naar de Nuriye Gülmen en Semih Özakça die al maandenlang in hongerstaking zijn. Zij werden ontslagen in de nasleep van de couppoging – net als duizenden anderen – en eisen nu hun baan terug. De anderen die met Volkan in het stadion gearresteerd werden, zijn ondertussen vrij. Maar vanwege de link met Nederland, komt het Turkije goed uit hem nog even vast te houden.

Ik snap dat er allerlei diplomatieke belangen zijn, maar toch lijkt het mij goed dat de Nederlandse regering opnieuw – na de uitzetting van minister Kaya – duidelijk is tegen het Turkije van Erdoğan. Volkan Çalışkan moet ogenblikkelijk worden vrijgelaten. Of hij gelijk had met zijn spandoek, en of onze regering het met hem eens is, is irrelevant. Hij kwam uit voor zijn mening, dat is relevant.

Wil Turkije de aansluiting met Europa houden, dan is vrijheid van meningsuiting de norm, geen bonus.

Reacties zijn gesloten.