25 dec 2020 – Spinnen

Op donderdagavond verscheen er een goed artikel op de website van NRC. Daarin wordt uitgelegd hoe Boris Johnson het op de valreep bereikte Brexit-akkoord uitlegde. Eerst het spinnen, dan de details, aldus de krant.

Boris Johnson, die niet van details houdt, gebruikte grote woorden om het akkoord alvast stevig neer te zetten. Volgens NRC vooral om te voorkomen dat kritiek op de deal tijdens de Kerstdagen de overhand krijgt.

Niet alleen in de politiek, maar in bijna elke vorm van communicatie werkt het zo. Eerst de grote lijn zo stevig mogelijk neerzetten en dan pas de uitwerking prijsgeven. Je ziet het op alle niveaus. Kijk maar eens naar een gemiddeld persbericht. Een stevige kop, een vetgedrukte alinea met daarin de kernboodschap en dan de details pas.

Ook persconferenties – het is ook hoe Rutte en De Jonge dat de afgelopen maanden steeds deden – eerst een inleiding, een statement. Daarin wordt de teneur van het verhaal zo neergezet, dat kritische vragen bijna dom of overbodig lijken. En wat doe de journalisten? Die stellen allemaal vragen die passen bij wat de ministers graag willen.

De beruchte Amerikaanse politicus Henry Kissinger begon ooit een persconferentie met: Does anyone have any questions for my answers? Ofwel: je mag vragen wat je wil, maar alleen ik bepaal waar we het over gaan hebben.

Of Johnson er mee weg komt zal de komende dagen en weken blijken. In het Lagerhuis worden er heel wat messen geslepen. En of zijn eerste klap een euro waard was, zullen we pas na de debatten weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *