25 feb 2022 – Oorlog

De vergelijkingen met de jaren ’30 van de vorige eeuw buitelen over elkaar als je een beetje gaat zoeken op het internet. Het gedrag van Putin wordt nu eens vergeleken met dat van Hitler, dan weer met dat van diens grote tegenstrever Stalin. Ik vraag me af wie überhaupt met een van die twee vergeleken wil worden, laat staan met beiden.

Het is vreselijk dat deze situatie niet anders kon aflopen dan met oorlog. De retoriek van Putin wees daar al geruime tijd op. De ‘genocide op het Russische volk’ die in Oekraïne zou plaatsvinden en Putins bewering dat Oekraïne geen land echt is en nu ‘gedenazificeerd’ moet worden. Dat soort teksten betekenen niet dat er nog volop tijd is voor een goed gesprek.

De voorspelbare antwoorden uit West-Europa en Amerika lieten niet lang op zich wachten. Putin werd neergezet als een gemene agressor en dictator. De woorden die gebruikt werden waren misschien nog net diplomatiek te noemen, de bedoeling was dat allerminst.

Het is een oud gezegde dat in elke oorlog de waarheid het eerste slachtoffer is. Communicatie wordt door moderne leiders beschouwd als een van de krachtigste wapens. Maar het is een dodelijk wapen, misschien nog wel dodelijker dan alle bommen en granaten bij elkaar. Omdat het mensen kan aanzetten tot de afschuwelijkste daden.

Oorlog en communicatie: een uiterst giftig huwelijk, dat behalve een heleboel studiemateriaal voor communicatiewetenschappers nog nooit iets vruchtbaars heeft opgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *