25 jun 2021 – Regenboog

Niemand heeft een VAR nodig om te zien dat Hongarije met de onlangs aangenomen anti-homowet vele meters buitenspel staat. Die wet past niet bij alles waar de EU voor staat. Mooie woorden, prachtige statements maar wat mij betreft mag de EU nog wel wat strenger zijn. Het betreft hier een fundamenteel mensenrecht, namelijk om te houden van degene van wie je houdt. Ik hoop dat de EU-leiders Hongarije op veel meer dan wat tegensputteren zullen trakteren. Onder premier Orban, die het al eerder niet zo nauw nam met persvrijheid en rechten van de oppositie, hoort Hongarije niet thuis in de EU.

Er is een organisatie die op dit moment over het allergrootste mediapodium ter wereld beschikt en die graag de mond vol heeft van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zou het nou niet mooi zijn als die organisatie (inderdaad, de UEFA) ruimte biedt aan haar eigen hoofdrolspelers om een duidelijk statement te maken? Bijvoorbeeld door de keeper van Duitsland toe te staan om met een regenboogband om zijn arm te spelen of door München toe te staan een stadion in de regenboogkleuren uit te lichten als Hongarije daar komt voetballen?

De UEFA worstelde de afgelopen dagen met deze kwestie. Eerst verboden ze alles en noemde zulke uitingen ‘politiek’. Het slechts denkbare argument, mensenrechten zijn namelijk niet politiek. Toen kwam er woensdag een slap statement dat niet hun verbod, maar het verzoek van München juist politiek was. De omgekeerde wereld.

UEFA, het wordt nu eens tijd om kleur te bekennen.

Zes kleuren om precies te zijn: rood-oranje-geel-groen-blauw-paars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *