25 mei 2018 – Vlek

Je moet nooit in een vlek wrijven, dan wordt-ie groter.

In kinderdagverblijf Jolie werd de verjaardag van een van de medewerksters uitbundig gevierd, met een striptease door een van de mannen. Op de jarige dame werd vervolgens slagroom gespoten die de collega’s er af mochten likken. Dit gebeurde om 10:00 uur, terwijl er kinderen in het dagverblijf waren. De GGD heeft een rapport opgemaakt dat er grensoverschrijdend gedrag is geweest en stelt dat medewerkers in een kinderdagverblijf een voorbeeldfunctie hebben.

Een van de managers van het kinderdagverblijf zegt dat het feestje in een afgesloten ruimte plaatsvond, waar de kinderen niet naar binnen konden kijken. Dus vindt hij het ook allemaal niet zo erg, ook al omdat de vrouw in kwestie “graag aandacht van mannen wenst”. Bovendien wil hij weten wie dit verhaal heeft ‘gelekt’: hij of zij kan rekenen op ontslag.

Even los van de vraag hoe u en ik het liefst een verjaardag met collega’s vieren, wanneer de GGD een dergelijke conclusie trekt is een iets meer ingetogen reactie op zijn plaats van de bestuurder. Van het wrijven in een vlek – het goedpraten of bagatelliseren – wordt het niet beter. Een incident waar je maatschappelijk geen hoge punten voor scoort kun je ook maar beter niet verdedigen. Laat staan ten aanval gaan met ontslagdreiging.

Mijn advies voor een reactie: “Wij betreuren de ophef en zullen het incident diepgaand onderzoeken.” Daarmee doe je in het publieke domein zowel recht aan zowel je eigen medewerkers als aan ouders die zich mogelijk ongemakkelijk voelen bij wat er is gebeurd.

Reacties zijn gesloten.