25 mrt 2016 – Persbeleid

De gemeente waar ik woon, Stichtse Vecht, heeft een persplan opgesteld. Hier kan je het lezen. Het is een uitgebreid plan dat begint met een analyse over de veranderingen in het medialandschap. Nou wisten de meeste communicatieprofessionals al lang dat het medialandschap echt wel iets ingewikkelder is geworden dan radio, tv en een paar kranten, maar de gemeente Stichtse Vecht wijdt daar een goed en compact werkstuk aan. Zo begint de notitie direct met veel nadruk op de digitalisering van het nieuws, en de daaruit voortvloeiende digitalisering van de journalistiek.

Het persplan haalde het landelijke nieuws omdat er in staat dat ‘luie journalisten’ niet meer beloond worden. Het was gebruikelijk om aan het begin van een persconferentie ook meteen een persbericht uit te sturen. De journalisten die gewoon thuis bleven, hadden dan een voordeel, zij konden het nieuws meteen online zetten. Diegenen die de moeite namen zich bij de gemeente te melden voor de persbijeenkomst, waren dus altijd als laatste met het nieuws. Terecht draait de gemeente dat nu om: het persbericht wordt pas een paar uur na de persconferentie verspreid.

Laat me duidelijk zijn: ik vind alleen dat al een uitstekend idee. Zo wordt het voor journalisten de moeite om te komen, en bevorder je de directe interactie. Maar de notitie verdient meer aandacht dan alleen dit element. De trendanalyse is uitstekend, de conclusies en de voorgestelde maatregelen ook. Hieraan zouden meer (alle!) gemeenten, maar ook bedrijven en organisaties een voorbeeld kunnen of zelfs moeten nemen. 

Reacties zijn gesloten.