25 nov 2016 – Agenda

Je zal maar op Trump gestemd hebben omdat je zo graag een muur wil tussen de VS en Mexico. Of omdat je dringend af wil van Obamacare. Of omdat je vindt dat Hillary de gevangenis in moet. Of omdat je vindt dat immigranten het land uit moeten worden gezet. Of omdat je het klimaatakkoord van Parijs niets vindt. Allemaal uitstekende redenen om op Trump te stemmen, want in de campagne beloofde hij al die dingen vrijwel dagelijks.

Nu de stofwolken van de verkiezingen een beetje opgetrokken zijn, laat Trump zijn ware gezicht zien, wat voor soort onderhandelaar hij als zakenman is. Hij gaat over lijken voor een resultaat, maar als het resultaat binnen is, dan is hij pragmatisch en niet perse onredelijk. Toen ik zijn eerste TV-toespraak (mooie symboliek, voor een raam met het Witte Huis op de achtergrond, over een paar maanden heeft hij ook zo’n raam, maar dan in de Oval Office) zag, dacht ik: wie weet valt het allemaal wel mee met deze man. Was het gewoon bikkelhard campagne voeren wordt deze soep niet zo heet gegeten. Want noch de muur, noch de afschaffing van Obamacare, noch het opsluiten van Hillary, noch de massadeportaties of het opzeggen van het klimaatakkoord lijken op de agenda van de toekomstige president te staan. Laten we de dag niet prijzen voor het avond is, maar het biedt tenminste hoop.

Natuurlijk is het kiezersbedrog. Maar wel een bedrog van geruststellende aard voor diegenen die Trump in de campagne maar een enge man vonden.

Reacties zijn gesloten.