25 nov 2022 – Cynisch

Over Rusland en de inval in Oekraïne is al zoveel gezegd. In dit deel van de wereld hebben de meeste mensen daar een duidelijk oordeel over. De inval wordt breed veroordeeld, en een enkeling, toevallig wel een Tweede Kamerlid, vindt de inval uitstekend en prijst Putin er om.

Maar de nieuwste actie van Rusland, die op naam komt van het lid van de Doema (parlement) Aleksandr Chinsjtejn, slaat alles. Chinstjejn vindt dat hij zijn land moet beschermen tegen “een element van hybride oorlogsvoering, en in deze hybride oorlog moeten we onze waarden, onze samenleving en onze kinderen beschermen“.

Waar gaat het om, tegen welke on-Russische waarden en normen moet de samenleving beschermd worden? Een nieuwe wet, geschreven dus door die Chinstjejn en deze week aangenomen door het parlement, verbiedt het verspreiden van informatie over homoseksualiteit. Als je daarover informatie deelt met kinderen kan je een boete krijgen van omgerekend 6000 euro en als een bedrijf of organisatie (lees: school) dat doet dan kan die boete tot wel veertien keer zo hoog oplopen.

Door te beweren dat informatie over LHBTI+ deel uitmaakt van de Westerse propaganda tegen Rusland, kan je zeggen dat deze wet onderdeel is van de oorlogspropaganda van Rusland, die vooral bedoeld is om de anti-Westerse gevoelens in Rusland aan te wakkeren.

Oorlogscommunicatie is zelden fraai, maar zo cynisch als dit zie je het zelden. Over de rug van je eigen bevolking…

Je zal maar homo zijn in Rusland. это должно быть ужасно!*

 
 * Dat moet toch afschuwelijk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *