25 sep 2020 – Vreedzaam

Ik vond de reactie van Joe Biden wel goed. Meestal is het allemaal heel braaf en voorspelbaar wat hij zegt, maar nu was zijn eerste reactie grappig. Helaas zwakte hij het meteen weer af, maar goed, de gedachte telt zullen we maar zeggen.

Het begon met een persconferentie van president Trump. Die gaf aan dat zolang er met de post gestemd kan worden, hij geen vertrouwen heeft in de uitslag. Op de vraag van een journalist of hij een vreedzame machtsoverdracht kan garanderen, zei de president geen onomwonden “ja”. Sterker nog, hij benadrukte dat alleen als hij wint, er geen problemen zullen zijn.

Een poosje later vroeg een andere journalist aan Biden wat hij daar van vond. Zijn eerste reactie: “In welk land wonen we?” Als hij er niet meteen aan had toegevoegd dat het een grapje was om die grap vervolgens uit te gaan leggen, was het leuk geweest.

Wanneer je tegenstander iets zegt of doet dat heel merkwaardig of onaanvaardbaar is, dan kun je daar meestal het best op reageren met een understatement of een grap. Als je er serieus op ingaat, laat je impliciet blijken dat je de eerste opmerkingen ook serieus neemt. Als je probeert er over heen te schreeuwen met iets dat nog wilder of gekker is, maak je jezelf belachelijk.

Ik geloof dat ik het al eens geschreven heb: dit worden heel gekke verkiezingen. Of Biden nou wint of niet, van Trump zijn we voorlopig niet af. Ook in dit blog niet, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *