26 apr 2019 – Campagne

Deze week voegde oud vicepresident Joe Biden zich bij de ongeveer twintig Democraten die het op 3 november 2020 in het stemhokje willen opnemen tegen president Trump.

Mij vielen bij de start van Bidens campagne twee communicatieve elementen op.

In de eerste plaats leek zijn boodschap vooral neer te komen op “Als je van Trump af wil, kies mij.” Natuurlijk, hij weet dat er een heleboel Amerikanen de huidige president beu zijn. En kennelijk is het ook in de mode: niet stemmen op iets wat je wil, maar stemmen op het tegenovergestelde van wat je niet wil. Veel populistische politici maken daar gebruik van, je ziet het ook bij sommige partijen die het in Nederland – en ook elders – goed doen bij verkiezingen. Zulke politici presenteren geen inhoudelijk gedachtengoed, zij zijn alleen ergens tegen. Biden maakt nu ook gebruik van die negative messaging techniek. Jammer, want wat hij wél wil, komt zo maar matig uit de verf.

Daarnaast zei Biden dat hij een campagne wil voeren in de stijl van de campagne Obama/Biden. Hij verbindt zo zijn politieke profiel aan dat van Obama. Op het eerste gezicht is dat slim, gebruik maken van iemand die nog altijd goed ligt bij een deel van de Amerikanen. Maar van de andere kant: wat is jouw eigen verhaal? Tenzij je echt een volledige kloon van Obama bent, wat voeg je toe?

Twee boodschappen: een is negatief en een is op zoek naar een sentiment uit het verleden. Houdt dat nog dik anderhalf jaar stand? Vermoedelijk wel…

Reacties zijn gesloten.