26 jan 2018 – Spelen
Door: lukas | 2018
Begin deze week, tijdens zijn reis naar Chili, deelde paus Franciscus zijn zorgen met een aantal meevliegende journalisten. De wereld is maar een kleine stap verwijderd van een kernoorlog, zei hij. Ongetwijfeld dacht de kerkleider daarbij aan de gespannen situatie rond het Noord-Korea van Kim Jung Un.
Des te verrassender is de toenadering deze week tussen de beide Korea’s . Vandaag over twee weken beginnen de Olympische Winterspelen in Peyongchang, in Zuid-Korea. Noord- en Zuid-Korea doen met een gezamenlijk dames-ijshockeyteam mee. Dat er überhaupt Noord-Koreanen meedoen aan de Spelen in het buurland is opmerkelijk. Dat ze in één team zullen optreden is ronduit spectaculair, zelfs al is het alleen nog maar bij dames-ijshockey.
Sport verbroedert, en tussen al het verbale wapengekletter is het prettig dat juist Olympische Spelen een toenadering brengen. Of dat echt zal leiden tot een détente is maar de vraag. Daarvoor is de kloof, met name tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten misschien wel te diep.
In zijn boek Vom Kriege schreef de negentiende-eeuwse Pruisische militair theoreticus en generaal Carl Von Clauzewitz dat oorlog niets anders is dan voortzetting van de politiek, maar dan met andere middelen. Maar andersom kan het misschien ook wel. Dat je met andere middelen – in dit geval sport – ook een oorlog kan afwenden.
Want niet alleen de paus maakt zich zorgen.