26 mei 2017 – Extra scherp

Op maandagavond vond er een afschuwelijke aanslag plaats in Manchester, waarbij 22 mensen zinloos vermoord werden. Zoiets maakt diepe indruk.

De volgende dag liet een man twee koffers in een tram in Amsterdam staan en liep weg. De paniek was groot: de tram werd ontruimd, mensen in de omgeving moesten binnenblijven. Toen er in de koffers niets bijzonders bleek te zitten, ging het gewone leven weer snel verder.

Waar het mij om gaat is de politiewoordvoerster, die een in mijn ogen wel heel ongelukkige quote had op de site van de Telegraaf. Zij zei: “Met het oog op wat er gisteren in Manchester is gebeurd, zijn we extra scherp”. Ik vind dat een vreemde woordvoering. Ten eerste zou ik het prettig vinden als de politie altijd extra scherp is, en niet alleen de dag na een aanslag in een ander land. Ten tweede, waarom ga je als politievrouw nou extra aandacht vragen voor een niet-bestaand verband tussen Manchester en twee koffers met waarschijnlijk alleen wat vuile overhemden en een tandenborstel? Dat doet me denken aan een oude grap van John Cleese, die als piloot omriep: “Dames en heren, er is geen reden voor paniek: de linker motor van ons vliegtuig staat niet in brand.

Ook in de communicatie moet de politie altijd extra scherp zijn. Geen paniek veroorzaken die er niet moet zijn. En niet de suggestie wekken dat je er op 23 mei anders over denkt dan op 21 mei, toen we nog niet wisten van Manchester.

Reacties zijn gesloten.