26 mrt 2021 – Ollongren

Elke mediatrainer leert het aan iedereen die getraind wordt. Laat je niet in de kaart kijken. Laat nooit ergens papieren liggen op een plek waar onbedoelde meelezers ze kunnen zien.  Elke woordvoerder of voorlichter weet dat als de CEO, minister, of laten we zeggen, verkenner naar buiten loopt even checken hoe zij of hij er uit ziet. Geen rare dingen in de kleding, geen papieren die geheim moeten blijven.

Nu spreekt ter verdediging van mevrouw Ollongren dat zij zojuist vernomen had dat haar coronatest positief was en dat ze overhaast moest vertrekken. Dat zij met haar hoofd ergens anders was, valt te begrijpen. Maar juist dan moet de afdeling communicatie extra alert zijn. Iemand niet zomaar naar buiten laten lopen met alle gevolgen van dien.

Wat je vaak niet ziet is een groot deel van het werk van de woordvoerder, namelijk het voorkomen van ellende. Dat bepaalde berichten de krant niet halen, dat er geen schade wordt toegebracht aan je organisatie. En soms is het een simpel advies. Van “Je moet echt een andere stropdas aan” tot “Stop die papieren even weg.”

Over wat er stond op de gewraakte papieren is het laatste woord nog niet gezegd. Daar zal ik de komende weken vast nog wel eens over schrijven. Voor nu is mijn boodschap: dit soort dingen is te voorkomen, zolang er maar iemand is die onder alle omstandigheden zijn of haar hoofd koel houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *