26 nov 2021 – Inhaker

Inhakers zijn van alle tijden. Leuke, grappige, vrolijke reclames die inspelen op de actualiteit. Berichtjes die je even laten lachen. Vorige week zag ik er weer een (overigens daarop via Twitter door een collega gewezen).

Onlangs maakte Shell bekend dat het bedrijf Nederland gaat verlaten. De dividendbelasting en de CO2 eisen bevallen de olie- en gasreus niet, en zij verwachten in het Verenigd Koninkrijk nog meer winst te kunnen maken. De communicatie daarover was onhandig. Met een paginagrote advertentie claimde Shell allerlei klimaatprestaties. Alsof je daarmee compenseert dat je Nederland verlaat. Dat vertrek gaat heel veel banen kosten in en om Den Haag en dat lijkt het bedrijf niet te kunnen schelen: geen woord werd er over gezegd. Bovendien: Shell heeft jarenlang stevig geprofiteerd van een bijzonder vriendelijk belastingregime dus het lijkt me niet dat Shell zou moeten klagen.

Bij een zuchtje tegenwind pakt Shell echter meteen z’n boeltje en vertrekt naar Londen. De échte communicatieboodschap is glashelder. Shell laat zien dat het maar in één soort klimaat geïnteresseerd is en dat is het belastingklimaat.

En die inhaker.

Royal HaskoningDHV plaatste op de voorpagina van het Financieele Dagblad een advertentie met de tekst: Nederlands grootste ingenieursbureau kondigt aan na 140 jaar in Nederland te blijven met haar hoofdkantoor. De CEO voegt daar enkele kernboodschappen van het bedrijf aan toe. Slim gedaan en to the point.

Met zulke communicatie tank je niets minder dan geloofwaardigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *