27 apr 2018 – Teflon

Hij lijkt wel van Teflon gemaakt: niets blijft aan premier Rutte kleven. Op de site van de NOS noemt iemand het de X-factor van Rutte. Of het nu de voortdurende puinhoop op Justitie was, waar een reeks partijgenoten moest aftreden, het gedoe in de VVD rondom de blunderende voorzitter, zijn rommelige eerste gedoog-kabinet of nu weer met die memo’s over de dividendbelasting. Met een joviale glimlach zei Rutte woensdag in de Kamer dat hij zich die memo’s niet kan herinneren. Hoewel de oppositie vuur spuwde kwam de premier er mee weg.

Als je het verhaal fileert is het flinterdun. De VVD wilde deze maatregel, daar waren argumenten voor en tegen, die werden opgeschreven en dat herinnert Rutte zich niet. Nou… dat lijkt niet erg logisch. Zou elke andere politicus hierop afgeserveerd worden, Rutte overleeft zo’n debat. Kennelijk is de slipstream van Rutte voor zijn coalitie-vrienden nog steeds veilig genoeg om het zwakke verhaal te slikken en zelfs te steunen.

Natuurlijk mag je in de loop van je derde kabinet en na zoveel gedoe wel een beetje door de wol geverfd zijn, maar Rutte is hierin echt een meester. Hij laveert vrolijk door zo’n debat, blijft uiterlijk onbewogen terwijl hij uiterst precies blijft formuleren. Wat Klaver, Asscher of Wilders ook proberen: niemand krijgt een krasje op de antiaanbaklaag.

Elke keer denk ik, hoe lang zou het Teflon-laagje nog houden? Het is al vaak op de proef gesteld, maar het werkt nog steeds. Niet alleen elke politicus, iedereen die wel eens in de openbaarheid spreekt mag daar jaloers op zijn.

Reacties zijn gesloten.