27 aug 2021 – Regenboogvlag

Deze week kwam de stichting DUWO (studentenhuisvesting) in het nieuws. In hun pand aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam werd brand gesticht. De reden: er hingen regenboogvlaggen. Ook in Rotterdam was er anti-LHBTI+gerelateerd geweld tegen het pand van een sportschool. De eigenaar is de oprichter van Roze Kameraden, de LHBTI+fanclub van Feyenoord.

Op dat soort acties kan je op verschillende manieren reageren. De Rotterdammer liet weten “niet te zullen buigen” en trad moedig alle media tegemoet. DUWO stuurde alle inwoners van het pand een brief met het verzoek de vlaggen niet meer buiten te hangen, maar binnen. Voor het raam mag nog wel. Dat kwam hen op een storm aan kritiek te staan. DUWO zou de regenboogvlag censureren en daarmee de LHBTI+gemeenschap de mond willen snoeren.

Wat DUWO precies beoogde weet ik niet, maar erg doordacht was hun communicatie niet. Want je kon er op wachten dat deze reactie zou komen. Op hun website staat een bericht onder de kop “DUWO geeft ruimte aan acties regenboogvlaggen, maar veiligheid bewoners staat voorop”. Dat helpt niet echt, want het woordje “maar” in die zin rechtvaardigt de gedachte dat DUWO de vlaggen verbiedt en toegeeft aan de haters.

Het zal ongetwijfeld een stuk duurder zijn, maar beter had DUWO permanente bewaking bij het pand geregeld. Niet de vlag, maar de anti-homo moet worden aangepakt, toch? En op het hoofdkantoor hijs je elke dag een regenboogvlag! Dan communiceer je tenminste wat anders dan dat je alleen maar bezig bent met de herstelkosten van een laf en hersenloos geweld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *