27 jan 2017 – Sean Spicer

Stel, je bent de woordvoerder van de zojuist geïnaugureerde nieuwe president van de Verenigde Staten. En die vraagt je om te benadrukken dat het heel druk was op zijn eerste feestje. Véél drukker dan op andere feestjes.

Ik heb zelf altijd voor de lijn gekozen: niet liegen. Of ik dat in dit geval ook zou doen? Ja, ik denk het wel. Zeker bij je eerste press briefing in het Witte Huis is het beter om niet meteen met leugens van start te gaan. Je hebt die journalisten nog vier jaar nodig en als ze jou al vanaf dag 1 wantrouwen, dan ga je het niet ver schoppen.

Sean Spicer koos echter voor de leugen. Overigens… ook niet helemaal. Hij zei letterlijk: “The largest audience ever to witness an inauguration in person and around the globe.” Dat is een mooie zin, want hij is feitelijk misschien wel juist, de aanwezigen in Washington, de TV-kijkers én de internetkijkers vormden mogelijk de grootste kijkersgroep ooit.

Hoe dan ook, zijn nieuwe baas, het nieuwe hoofd communicatie van Trump, Kellyanne Conway vond het nodig om Spicer te verdedigen, en liet weten dat hij Alternatieve Feiten had gepresenteerd. Wat? Mevrouw Conway maakte het alleen maar erger! Alternatieve feiten, wat is dat? Een feit is een feit, het alternatief daarvoor is een leugen.

De communicatiestrategen van Trump hebben zo binnen een week hun eigen vijand benoemd. Niet de Democraten, niet de Mexicanen, niet de mileubeweging, niet de vrouwenbeweging. Nee, de grootste vijand van het team-Trump is de waarheid.

Reacties zijn gesloten.