27 mei 2016 – Zomerstop

Zowel in mijn werkzame periode bij de publieke omroep (1993-2006) als de periode daarna, als communicatieprofessional, heb ik een belangrijke les geleerd. Niets zo onbegrijpelijk als de omroeppolitiek. Zelfs in de jaren dat ik in Den Haag werkte als parlementair journalist waren processen en besluiten zelden zo ondoorgrondelijk als die in Hilversum.

Nu is er het omstreden besluit om al in de laatste week van mei de zomerstop af te kondigen. Met name de live-talkshows moeten nu al van de zender: Pauw en DWDD. De wijsheid van Hilversum is dat wij als kijkers kennelijk niet in hetzelfde seizoen kunnen barbecueën en kijken naar een talkshow. Verder moet er plaats gemaakt worden voor sport, heel veel sport. Hilversum denkt dat wie de volle elf seconden naar Daphne Schippers heeft zitten kijken, niet meer in staat is om 11 minuten naar een discussie met Edith Schippers te kijken.

Daarvan balen de uitgevers, las ik. Zij verliezen een belangrijk podium om schrijvers en boeken te pluggen. Hetzelfde geldt voor mijn beroepsgroep. Het wordt lastiger om je CEO of politicus iets te laten uitleggen, rechtzetten of promoten. Het publieke debat, dat wij soms zo keihard nodig hebben in het kader van onze ‘corporate messaging’, verschraalt. Niet alleen omdat we daar zelf niet aan kunnen deelnemen, maar ook omdat het simpelweg ontbreekt op de zenders van de NPO.

Dat heeft RTL een stuk beter begrepen. De talkshow van Humberto Tan gaat voorlopig nog gewoon door. ‘Mei is veel te vroeg voor een zomerstop’, hoorde ik een RTL-baas op de radio zeggen. Gelijk heeft-ie.

Reacties zijn gesloten.