27 sep 2019 – Transcript

Natuurlijk heb ik met belangstelling, nee met rode oortjes het transcript gelezen, dat het Witte Huis deze week vrijgaf. Het ging om een telefoongesprek tussen de presidenten Trump (VS) en Zjelenski (Oekraïne). Alleen al leuk om eens te zien hoe zulke gesprekken verlopen.

De Democraten in Het Huis van Afgevaardigden startten dinsdag hierom een impeachmentprocedure. Die gaat, zo beweren alle deskundigen, mislukken in de Senaat waar 2/3 vereist is, en nu een meerderheid Republikeins is. Kansloos, dus, vandaar ook de tegenzin van Nancy Pelosi om de procedure in te zetten.

Wat mij bezighield was de vraag, wat zit hier achter? Donderdagavond was er een verhaal over een klokkenluider, die alles naar buiten bracht.

Maar stel je nu eens voor dat Trump de brief expres naar buiten laat brengen om die impeachmentprocedure uit te lokken. Hij vertrouwt er op dat die procedure in de Senaat strandt en hoopt dat hem dat extra steun gaat opleveren in de campagne. Als dat zo is, is dat pas een gewaagd staaltje blufpoker!

De president zelf lijkt onaangedaan door de hele toestand. Hij scheldt er vrolijk op los, met als dieptepunt zijn tweet over Greta Thunberg, die in de VN diepe indruk maakte met haar emotionele speech. Trump vond het nodig om haar zo grof mogelijk te beledigen, tot groot vermaak van zijn klimaatsceptische aanhang en tot even grote afschuw van veel anderen.

Zou er ook nog iemand het een goed idee vinden om deze president te “impeachen” wegens lompheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *