28 apr 2023 – Mopperen

Woordvoerders mopperen wel eens op de pers; ze zijn zo negatief, ze nemen onze boodschappen niet goed over, ze dit en ze dat. Zoals ik in mijn jongste boek De Woordvoerder schreef, zijn die klachten bijna nooit terecht. Als professioneel woordvoerder heb je vrijwel altijd te maken met professionele journalisten. Kritisch, scherp, maar niet vooropgezet slecht.

Af en toe mopperen mag dus best, maar meestal heb je het resultaat van de berichtgeving voor een groot deel aan jezelf te danken.

Hoe anders is dat in de roddelpers, een bijzondere tak van journalistiek. Daar lijkt alles te mogen, vooral koppen met een vraagteken doen het goed. Overigens, het antwoord op die koppen is altijd nee, maar dat lees je pas binnen in het blad, als je door de kop: “Gaan WA en Maxima scheiden?” geïnteresseerd bent geraakt in de aankoop van het blad.

Maar wat er nu in Engeland gebeurt spant de kroon. Acteur Hugh Grant stapte naar de rechter omdat hij beweert dat tabloid The Sun bij hem heeft ingebroken en een zendertje in zijn auto heeft geplaatst. The Sun, onderdeel van The News Group, raakte de afgelopen jaren al in opspraak omdat ze telefoons van veel beroemdheden en zelfs leden van het Koninklijk Huis hadden gehackt. Overigens schikte The News Group al in meer dan 1000 gevallen, alleen ondermeer nog niet met… Hugh Grant.

Nee, dan mag ik eigenlijk niet mopperen: ik hoef af en toe alleen maar met een beschaafde Nederlandse krant te duwen en trekken over een quote.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *