28 apr 2017 – Persvrijheid
Door: lukas | 2017
In 2016 is de wereldwijde persvrijheid tot een dieptepunt gezakt. Dat blijkt uit dit onderzoek van Freedom House en FPU. Slechts 13% van de wereldbevolking leeft in een omgeving met volledig vrije pers. In EU-landen als Polen, Hongarije, maar ook in de Verenigde Staten staat de vrijheid van pers onder druk. Nederland wordt geprezen, in ons land is de pers vrij en kunnen journalisten ongehinderd hun werk doen.
Dat is mooi, maar het legt wel een zware – gezamenlijke – verantwoordelijkheid op journalisten en nieuwsmakers. Samen moeten wij er namelijk voor zorgen dat het zo blijft. Wij moeten er voor blijven kiezen dat journalistiek kritisch maar onafhankelijk is. Dat de media hoor én wederhoor als norm blijven houden. Dat we samen het nepnieuws wegfilteren.
Door bezuiniging in de media en de hoge concurrentiedruk (lees: scoringsdrift) zijn de eisen aan journalisten niet meer altijd even hoog. Een persbericht wordt te gemakkelijk overgenomen als de waarheid. Feiten worden lang niet altijd even zorgvuldig gecheckt. Wederhoor bestaat uit een obligaat telefoontje, maar niet tot nuance in het artikel. Ik heb helaas de laatste tijd voorbeelden gezien van zulke al te gemakzuchtige journalistiek.
Vrije journalistiek is een grote verdienste van onze samenleving. Maar die komt wel met verantwoordelijkheden. Ik kan er goed tegen als ik (zeer) kritisch wordt benaderd, en als mijn woorden niet zondermeer worden geaccepteerd of zelfs betwist. Ik kan er minder goed tegen als er niet eens wordt geluisterd en feiten willens en wetens worden verdraaid omdat dat nu eenmaal een ‘lekkerder’ artikel oplevert.