28 dec 2018 – Marc Witteman

Deze week overleed Marc Witteman, de burgemeester van de gemeente waar ik woon, Stichtse Vecht. Hij was al geruime tijd ziek, schreef op dezelfde manier en rond dezelfde tijd als Eberhard van der Laan een bijzondere en kwetsbare brief aan de inwoners van zijn gemeente.

Marc was een bijzondere man, al was het maar om zijn unieke stijl van communiceren. Hij was voor zijn komst naar Stichtse Vecht een fanatiek Twitteraar en hield dat ook als burgemeester vol. Hij wilde zijn gemeente goed leren kennen en bedacht dat hij maar eens bij mensen thuis moest gaan eten, en liet zich ruim honderd keer uitnodigen door allerlei inwoners voor een eenvoudige maaltijd en een goed gesprek.

Ik was aanwezig bij zijn inauguratie en daar hield hij een rede die was samengesteld door zijn nieuwe gemeente-genoten, hij had op Twitter inwoners van Stichtse Vecht opgeroepen om thema’s voor die speech in te leveren.

In de eerste maanden vroeg hij aan alle fracties om hem een hele vrijdag op sleeptouw te nemen en hem te laten zien wat zijn belangrijk vinden in de gemeente. Zo ontstonden heel bijzondere werkbezoeken, waar iedereen zijn eigen accenten aan de nieuwe burgervader kon meegeven.

Openbaar bestuurders met zoveel gevoel voor communicatie, en zoveel oprechte belangstelling voor wat er onder de inwoners van hun gemeente leeft, daar kunnen een hoop lokale politici een voorbeeld aan nemen. Daarom is het overlijden van Marc Witteman een groot verlies, voor Stichtse Vecht maar ook voor de politiek.

Reacties zijn gesloten.