28 jan 2022 – Peter

Ik ben een actief gebruiker van het professionele netwerk LinkedIn. Meer dan eens per dag check ik hoe het met mijn netwerk staat. En ik praat mee in discussiegroepen of reageer op wat mijn connecties zeggen. Ik wil best onthullen dat ik meer dan eens een goed idee voor mijn wekelijkse blog uitgerekend daar vind.

Deze week gebeurde er iets vreemds. Veel van mijn vrouwelijke connecties veranderden opeens hun voornaam. In Peter. Ik begreep eerst niet wat er aan de hand was maar toen las ik een artikel waaruit blijkt dat er in Nederland méér CEO’s zijn die Peter heten dan vrouwelijke CEO’s. En dus besloten de dames dat ze daar een statement over wilden maken. Waarom is het makkelijker als je Peter heet dan wanneer je een vrouw bent om aan de top te komen?

We zitten nog altijd met een cultuurprobleem. Het is voor mannen makkelijker om de top van een bedrijf te halen dan voor vrouwen, dat is een objectief gegeven. Misschien moeten we wel af van de vraag of het de mannen of de vrouwen zijn die dat moeten oplossen. Ik denk dat we het samen moeten oplossen. Dat hebben we niet in een paar jaar rechtgebreid. Dat vereist een cultuuromslag.

Cultuur verander je zelden vanuit de top. Cultuur verander je door een beweging, een bewustzijn van onderop op gang te brengen. Impact maken met slimme en effectieve communicatie.

Bijvoorbeeld door jezelf allemaal voor één week Peter te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *