28 mei 2021 – Ryanair

Je vliegt, met aan boord een criticaster van het dictatoriaal regime in Wit-Rusland, van Athene naar Vilnius. De route van Griekenland naar Litouwen gaat over Wit-Rusland. Boven dat land wordt je vliegtuig gedwongen te landen zodat ze de kritische journalist Protasevich en zijn vriendin kunnen ontvoeren. Daarna mag je weer verder vliegen naar Vilnius.

Wat zeg je dan, als luchtvaartmaatschappij? Ryanair kwam met een waardeloos statement. Eerst stellen ze vast dat ze door de Wit-Russische autoriteiten op de hoogte zijn gebracht van een mogelijk risico, als gevolg waarvan er een gedwongen noodlanding moest worden gemaakt. Vervolgens zeggen ze dat er niets gevaarlijks aan boord was en dat het vliegtuig met de passagiers en crew weer verder kon naar Litouwen.

Wat ze vergeten te vermelden is dat twee passagiers níet meer verder mochten omdat die werden gekidnapt. Ronduit cynisch is de laatste zin: Wij bieden excuses aan alle passagiers aan voor het betreurenswaardige oponthoud, waar wij niets aan konden doen. Nou, Ryanair, aan álle passagiers?

Ryanair kan niet al te hard te keer gaan tegen Wit Rusland, want dan verliezen ze hun rechten om door het luchtruim te reizen of op Minsk te landen. Dat valt misschien nog te begrijpen, maar wat hier gebeurde is natuurlijk te gek voor woorden. Een luchtvaartmaatschappij moet voor haar passagiers zorgen. Inderdaad, voor álle passagiers, ook als dat kritische journalisten zijn. En als dat niet lukt, vanwege het staatsterrorisme van Wit-Rusland, dan is op zijn minst enige empathie op zijn plaats. Geen ijskoud statement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *