28 okt 2016 – De Beste

Wie is de beste woordvoerder? Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. Elke woordvoerder is zo goed als zijn laatste optreden. Een kleine verspreking, een vergissing, een black-out… of een briljante ingeving, een mooie formulering of een gegrepen kans om iets goed uit te leggen. Het is vaak een kwestie van details.

Dus, er zijn goede en minder gelukkige woordvoerders en die hebben allemaal ongetwijfeld hun betere en mindere dagen. Er is echter één woordvoerder die de kroon spant. Hij kreeg in zijn gloriedagen enorm veel aandacht, was dagelijks over de hele wereld op alle TV-zenders en radiostations. En dat terwijl deze man, Mohamed Al Sahaf, vrijwel louter onzin verkondigde. Al Sahaf was tijdens de Golfoorlog de woordvoerder van Saddam Hoessein, de president van Iraq.

In oorlogen wordt veel gelogen, maar Al Sahaf deed niets anders. Hij gaf persconferenties over grote overwinningen, terwijl het Iraakse leger in de pan gehakt werd. Hij deed verslag van veldslagen die niet hadden plaatsgevonden. En het mooiste was: hij deelde mee dat er geen enkele Amerikaan in Bagdad was, terwijl ze op minder dan 50 meter waren van de zaal waar hij de pers te woord stond. Hij ontkende bombardementen op de stad, maar moest even stilhouden toen de bommen vlakbij insloegen. Ook vertelde hij graag dat Amerikanen regelmatig op de vlucht sloegen uit angst voor het leger van Saddam – voor zover ze al niet gedood waren.

De cabareteske persconferenties van deze man zijn legendarisch. Na de oorlog, die hij overleefde verklaarde hij dat hij altijd sprak op basis van betrouwbare bronnen, en zichzelf geen propagandist vond, maar ‘een professional die zijn werk doet.’

Reacties zijn gesloten.