28 sep 2018 – Speech

Een paar jaar geleden schreef ik voor het eerst een blog op deze site. Ik had het over grote en belangrijke onderwerpen in communicatie-land en ik presenteerde mijn visie voor een betere communicatie voor iedereen.

Vandaag mag ik schrijven over de buitengewone voortuitgang die sindsdien is geboekt.

In die paar jaar hebben mijn blogs meer teweeg gebracht dan alles wat vrijwel elke communicatiedeskundige in de geschiedenis heeft bereikt. U lacht, maar het is echt waar hoor. Ik verwachtte die reactie niet, maar het is OK.

Stel je toch eens voor dat ik bovenstaande tekst serieus als blog zou opladen op deze site. U zou me – en terecht hoor – voor knettergek verklaren. Waar haalt die man de misplaatste arrogantie vandaan om zijn blog-volgers zo toe te spreken? Wat is dat voor een wonderlijke manier van communiceren? Neemt hij ons wel serieus?

Nou goed, het zijn inderdaad niet mijn eigen woorden. Want met deze woorden begon president Trump zijn toespraak voor de Verenigde Naties. De hele tekst staat hier.

De meeste woordvoerders die ik ken, zijn ook speechschrijvers, en ik beschouw dat als een onderdeel van ons vak. Daarom is het interessant om de woorden van Trump nog eens goed te bestuderen. Maar hoe vaak ik de woorden ook herlees, die de president uitsprak: ik blijf steeds terugkomen op hetzelfde punt. Waar haalt die man de misplaatste arrogantie vandaan om zijn collega-wereldleiders zo toe te spreken? Wat is dat voor een wonderlijke manier van communiceren? Neemt hij ons wel serieus?

Reacties zijn gesloten.