29 apr 2016 – Omarmen

Voor liefhebbers van debatten, politieke campagnes en scherpslijperij met woorden valt er genoeg te genieten aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hoewel Trump en Clinton nog niet 100% zeker zijn van de nominaties van hun respectievelijke partijen, zijn ze er allebei zó dichtbij dat ze nu hun pijlen niet meer op hun partijgenoten, maar op elkaar richten. Daarin viel deze week een mooie techniek van Clinton te zien: Draai het om en omarm het.

Trump beweerde dat Clinton als zij een man was, hooguit 5% van de stemmen zou halen. “All she does is play the woman’s card.” Clinton was er razendsnel bij: “Als vechten voor gelijke rechten en opkomen voor gezondheidszorg voor vrouwen een ‘woman’s card’ is, dan doe ik mee: ‘deal me in’.” Vervolgens begon de campagnemachine hard te draaien. Miljoenen kaartjes werden gedrukt, met de tekst “Woman’s card. Deal me in.”

In woordvoering is deze techniek ook vaak goed bruikbaar. Begin met: als jij bedoelt dat…. Vervolgens omarm je: ….dan ben ik het helemaal met je eens.  Ik hoorde van een directer van een vliegveld, die tegen een actiegroep tegen geluidsoverlast zei: Ik word lid van jullie club, ik ben namelijk óók tegen geluidsoverlast. Daarmee trek je de angel uit een aanval door het jouw kracht te maken. Niets is immers zo lastig in een debat als een tegenstander die jouw aanval omarmt. Want waar ben je dan precies nog tegen?

Je hoeft overigens niet te overdrijven en net als Clinton meteen een heleboel kaartjes te gaan drukken. 

Reacties zijn gesloten.