29 apr 2022 – Derksen

Wanneer één iemand een verhaal vertelt, dan is dat nog niet persé communicatie. Wanneer anderen er op reageren, dan wordt het dat wel. Iedere communicatieprofessional zal u kunnen vertellen dat communicatie niet een kwestie is van een boodschap verzenden. Ook het ontvangen, en belangrijker nog, de reactie op die boodschap maakt deel uit van de communicatie. Communicatie kun je, plat gezegd, nooit in je eentje.

Er is veel verontwaardiging over het verhaal van Johan Derksen, die zich op denigrerende wijze uitliet over een vrouw, die hij daarna ook nog seksueel zou hebben vernederd.

Degenen die bij hem aan tafel zaten hadden een communicatieve keuze. Zij hadden kunnen zeggen, ben je nou helemaal gek geworden, dit kan toch niet. Of ze konden proberen er een schepje bovenop te toen en heel hard te lachen. En zij kozen voor het laatste. En daarmee werden zij onderdeel van Derksens communicatie. Door te lachen en nog een grap er bij te maken – of niet in te grijpen – waren Van der Gijp en Genee net zo fout bezig als Derksen.

Waar het nu dus lijkt te gaan om de vraag of Derksen wel of niet terug mag keren op de buis, zou de vraag moeten zijn: wat is er mis met dat hele programma en de andere hoofdrolspelers, dat dit zomaar gebeuren kan. Of moeten we die vraag stellen bij de cultuur bij Talpa (The Voice, HLF8, VI)?

En nee, die vraag is niet woke, het sluit aan bij normale en fatsoenlijke omgangsvormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *