29 dec 2017 – Niet doen! 2

Volop discussie, naar aanleiding van mijn blog van vorige week. Voor de duidelijkheid, nee het is geen wet van Meden en Perzen. En ja, er zullen vast wel uitzonderingen te bedenken zijn. Maar het gaat om de denkwijze, zeg geen dingen die je niet bedoelt of die makkelijk irritatie kunnen opwekken bij je publiek. Vandaag het tweede deel in de serie: niet doen.

6. …maar hoe het precies zit moeten we nog uitzoeken.

Het gaat om wat je daarvoor zei, dat had je beter niet kunnen doen, Want met dit zinnetje zwak je het af en geef je toe dat je er maar een slag naar slaat. Als je het (nog) niet weet, zeg dat dan van het begin af aan.

7. Ik wil daar nog wat aan toevoegen.

Probeer niet al je argumenten kwijt te raken in het antwoord op één vraag. Wacht rustig op de volgende vraag en scoor dan je punt. En als je toch twee argumenten kwijt wil, maak dan een logische verbinding.

8. Neemt u van mij aan…

We nemen gerust iets van je aan als uit je woorden blijkt dat je iets interessants te vertellen hebt. Besteed daar je aandacht aan, niet aan de gebiedende wijs.

9. Dat kan ik u niet zeggen.

Deze kan best, als het zo is. Als je bedoelt: dat wíl ik u niet zeggen, zeg je “Dat wil ik u niet zeggen”. Dat mag best, zeker als je uitlegt waarom (bijvoorbeeld: dat is concurrentiegevoelig, beursregels verbieden dat, wij komen later met een mededeling)

10. Maar wie ben ik?

Dat is namelijk bijna altijd valse bescheidenheid. En als je jezelf echt niet belangrijk vindt, of niets te melden hebt, geef dan geen interview.

Reacties zijn gesloten.