29 jan 2021 – Ben je trots?

Politici buitelden deze week over elkaar heen om de rellen te veroordelen. Na het ingaan van de avondklok is het onrustig in verschillende steden. Buitenlandse media spreken van een burgeroorlog en in de Tweede kamer zoeken de woordvoerders van de verschillende partijen én leden van het kabinet naar woorden om de woorden anderen te overschreeuwen. We hebben in ieder geval geleerd wat de overtreffende trap van “grote schande” is.

Maar er was ook één politicus die voor heel eenvoudige woorden koos. Hij vroeg aan zijn stadgenoten of ze tevreden waren met hun optreden. Simpele, korte vragen, rechtsreeks tot de relschoppers gericht. “Ben je trots, dat je je eigen stad naar de vernieling helpt?” en “Voelt het goed, al die gestolen spullen naast je bed?” Ook de ouders van de relschoppers kregen een vraag: “Vroeg je je niet af waar je zoon was, na negen uur?”

Met deze boodschap onderscheidde burgemeester Aboutaleb zich van alle andere politici. Omdat hij zich tot de relschoppers richtte. Omdat hij ze confronteerde met de consequenties van hun gedrag. Of die rellende jongeren daar dan naar luisteren? Nee, waarschijnlijk niet. Maar de kans dat ze dit filmpje zien lijkt mij wel groter dan dat ze een urenlang debat in de Tweede Kamer gaan volgen.

De vraag of er überhaupt enig kruid gewassen is tegen deze idioten kan ik niet beantwoorden. Maar als er iets is, zit Aboutaleb daar een stuk dichter bij dan zijn collega’s, de Tweede Kamer en het kabinet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *