29 jul 2022 – Marina

Kent u Marina Ovsyannikova nog? Dat was die Russische vrouw die met een kartonnen bord achter de nieuwslezeres ging staan. Op het bord stond: stop de oorlog en ze liegen tegen jullie.  Zij schrijft voor verschillende westerse media over de oorlog in Oekraïne en is daar nu voor veroordeeld. Ze moet een boete betalen voor “het in diskrediet brengen van de vaderlandse strijdkrachten.” Voor haar actie in het journaal is ze overigens nog niet veroordeeld.

Op haar Facebookpagina gaat ze stevig te keer tegen de rechtbank, die ze absurd noemt. “We staan hier onze tijd te verspillen, ik heb alleen gezegd dat ik tegen die oorlog ben”, zou ze tegenover de rechter verklaard hebben. Ze wees daarbij op artikel 29 van de Russische grondwet waarin het recht op vrije meningsuiting is vastgelegd. De rechter dacht er anders over – of moest er anders over denken, wie zal het zeggen.

Vrije media, vrijheid van meningsuiting, eerlijke rechters, in de meeste gevallen maakt een oorlog daar direct een einde aan. Ovsyannikova is daar het treurige voorbeeld van.

Toch is het enorm belangrijk dat er mensen als Marina Ovsyannikova zijn. Tegenover de machtige communicatie-machine van Putin zijn het de dappere eenlingen van wie de berichten ons maar af en toe bereiken.

Uit de reacties van het Kremlin en de marionetten-rechtbank blijkt, dat het regime er wel degelijk last van heeft. Anders zouden ze haar wel met rust laten. Het is daarmee des te waarschijnlijker, dat Ovsyannikova gelijk heeft met haar reportages. Zij verdient daarom onze aandacht en steun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *