29 mei 2015 – Enquête

De openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de Fyra onderzoekt, zijn volop bezig. Deze week zagen we diverse oud-topmannen en –politici verschijnen.

Hoe bereid je je voor op zo’n verhoor? Ik zou zeggen, hanteer ongeveer de zelfde regels als in een pers-interview.

  1. Wees inhoudelijk voorbereid. De dingen die je geacht wordt te weten, heb je paraat. Gebruik desnoods papier waarop de kerncijfers of –gegevens staan.
  2. Wees technisch voorbereid. Train de sessie met deskundige trainers, die zeer kritisch zijn. Beter bij de repetitie een blunder dan voor de commissie.
  3. Luister goed naar wat ze vragen, en vooral ook naar wat ze niet vragen. Beantwoord bij voorkeur geen vragen die niet gesteld zijn.
  4. Als je iets niet weet, dan zeg je dat. Ga noot gissen, speculeren of interpreteren.
  5. Als je ergens geen mening over hebt, dan zeg je dat. Aan slap geklets heeft niemand iets.
  6. Hou je lijn vast. Ook als de ondervragers je uit je evenwicht (proberen te) brengen, blijf dan bij de boodschap. Herhaal jezelf desnoods een paar keer.
  7. Vermijd zinnen die je ‘verdacht’ maken. “Dat herinner ik mij niet meer” is een zinnetje waarvan de luisteraar denkt: “Dat weet je best, maar je hebt gewoon geen zin om die lastige vraag te beantwoorden.”
  8. Leg waar nodig uit dat dingen er vandaag anders uitzien (voortschrijdend inzicht) dan toen. Als je naar beste kunnen iets hebt gedaan in het verleden, maar later blijkt dat dat achteraf niet optimaal was, dan is dat jammer, maar niks meer aan te doen. Het gaat om wat je toen wist, wat je toen had kunnen weten. Als dat deugt, is het te verdedigen. 

Reacties zijn gesloten.