29 mei 2020 – Verkiezingen

“Ik heb nooit gevonden dat we mooie en transparante verkiezingen hebben. Elke keer maak ik weer iets mee waarvan ik denk: noemen ze dit mooi en transparant? Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dit zijn compleet slechte verkiezingen. Of vreselijk slecht. Noem allerlei superlatieven en zeg ‘slecht’ erbij.”

Mooie quote. Raadseltje: welke teleurgestelde politicus zei dit na verloren verkiezingen? Omdat hij de winnaar beschuldigt van verkiezingsfraude?

Nee, wat je ook denkt, deze quote komt niet van een politicus, maar van de voorzitster van een overheidsinstelling die zich bezighoudt met het toezicht op de verkiezingen. Mevrouw Van Dijk is voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. Geeft zij zichzelf een brevet van onvermogen? Als dat zo is, is het wel slim gedaan.

Maandag waren er verkiezingen in Suriname. Dinsdag wist mevrouw Van Dijk hoe de uitslag er uit ziet. Het is echter niet aan haar bureau, maar aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om de uitslag bekend te maken. En dat doet het ministerie niet, waarschijnlijk omdat zittend president Bouterse een pak slaag heeft gekregen van de Surinaamse kiezers.

Als je zo boos bent als mevrouw Van Dijk, is de communicatievorm die zij kiest de beste. Misschien een klein tikkeltje overdrijven, maar in ieder geval wel duidelijk maken wat je vindt. En als je daarmee jezelf ook een beetje diskwalificeert is dat niet erg. Want ik denk dat mevrouw Van Dijk heel goed weet dat iedereen zich achteraf alleen de puinhoop herinnert, en wie daar uiteindelijk écht verantwoordelijk voor was. Dat was níet mevrouw Van Dijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *